Золото з каналізації

Золото з каналізації

Неймовірно, але факт: каналізацію можна використовувати як справжнісіньку золотоносну жилу. Американські вчені підрахували, що місто з населенням один мільйон жителів може добувати з цієї жили золота на суму $ 13 млн. В рік. Використовуючи скануючий електронний мікроскоп, вчені перевірили вміст в каналізаційних відходах багатьох цінних металів, таких як платина, золото і срібло. Всього вивчалося 28 металів, і у багатьох з них зміст по комерційним критеріям виявився цілком прийнятним для того, щоб проводити їх промисловий видобуток. Такий висновок був зроблений після восьми років вивчення цієї проблеми вченими з Геологічної служби США на чолі з геологом-дослідником Кетлін Сміт.

Для сучасного жителя, тим більше жителя мегаполісу, цілком зрозуміло, що метали, які потрапляють в каналізацію, є всюди - в дезодорантах, шампунях, миючих засобах, і так далі. І незалежно від свого походження, всі вони йдуть через унітаз разом з іншими відходами і, після проходження через водоочисні станції, закінчують життя у вигляді твердих відходів.

За оцінками вчених, через водоочисні станції США щорічно проходить 7 мільйонів тонн твердих відходів, половина з яких використовується як добриво, а другу половину просто спалюють.

Для вилучення металів вчені використовували промислові методики обробки руд, експериментуючи при цьому з фільтрами у вигляді різних хімічних сполук. Увагу вчених було також залучено до металів, які належать до екологічно небезпечних. Це в першу чергу свинець, від якого тверді відходи слід рятувати.

Японці теж добувають золото з каналізації. Досить незвичайне дослідження провели в японському місті Сува префектури Нагано - вивчили склад каналізаційних відходів. Як виявилося, там в пристойній кількості міститься золото. В одній тонні попелу, отриманого при спалюванні сухого осаду, який утворюється в каналізаційних стоках, міститься в середньому 1890 грамів золота. Це більш ніж в 50 разів вище аналогічних показників кращих золотоносних шахт. Щоб отримати золото каналізаційні стоки піддаються нагріванню до дуже високих температур для випаровування з них води. Після цього сухі залишки спалюють, а з утвореного попелу витягають цінні сполуки, що містяться в ньому.

Можливість такого золотодобування в Суве японські вчені пояснюють тим, що в місті знаходиться безліч виробництв, що займаються виготовленням електроніки та комп'ютерних плат, де широко використовується золото та золотовмісні сплави.

Влада префектури Нагано, оцінивши економічний ефект від видобутку золота з каналізаційних відходів, розраховує заробляти на каналізаційному золоті 167 тисяч доларів на рік. Виявилося, що золота від переробки каналізації значно більше, ніж в руді японського родовища Хісікарі, одного з найбагатших у світі. На тому родовищі 1 тонна породи містить всього лише від 20 до 40 грамів дорогоцінного металу. Влада Нагано планує всі отримані від продажу золота кошти витратити на підтримку очисних споруд.