Як працює система подачі води в умовах вимкнення електроенергії?

У Первомайську почали діяти аварійні й погодинні графіки відключення електроенергії.. Зрозуміло, що в умовах війни й постійних ворожих обстрілів розраховувати на якісь конкретні графіки не доводиться, але відключення електроенергії безпосередньо впливають і на роботу водопостачання.

Періодично у тих чи інших багатоповерхівках, а також у приватному секторі міста, із кранів перестає текти вода. В залежності від часу вимкнення світла водопостачання може бути відсутнє 2 години або довше. Найбільше мешканців дивує ситуація, коли у будинку є світло, а води немає, або навпаки — світла немає, а вода в крані є.

Хочемо пояснити, що воду до квартир та будинків подають саме насосні станції. А без енергоносіїв неможлива робота насосів, які потрібні для того щоб підняти воду з річок, знезаразити, подати в місто і підняти до осель. Очисні станції подають воду до різних будинків і не завжди час відключення станції від електропостачання може збігатися з адресами, де світло є. Тому і виникають такі ситуації, що описані вище.

Коли електроенергію на лінії вмикають, насоси починають качати воду до мереж будинків. Тому система подачі води повністю залежить від електромережі.

Отже, в такий складний час для всієї країни, радимо мати вдома запас питної води та води для господарських потреб.