Всесвітній день води 2018

Всесвітній день води 2018

Як відомо, вода - джерело життя та основа здоров'я кожної людини на Землі, і у неї є своє свято. Кожен рік 22 березня планета відзначає Всесвітній день води або Всесвітній день водних ресурсів, який було встановлено 22 лютого 1993 року по рішенню  Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй.

З тих пір Всесвітній день водних ресурсів проводиться щорічно з метою зосередити увагу на важливості доступу до прісної води. Адже вода на Землі – буквально означає життя, і про це мають пам’ятати не тільки ті держави, де через нестачу води вона цінується на вагу золота, а й ті, де її вдосталь. 

Тема Дня 2018 року – Природа и вода. В цьому році Всесвітній день води присвячений питанню використання природних факторів для подолання водних проблем XXI століття. Екологічні збитки, які пов’язані зі зміною клімату, ведуть до криз, пов’язаних з водою, які спостерігаються у всьому світі. В результаті деградації ґрунту і рослин, річок та озер, все частіше спостерігаються повені та посухи, забруднюються водойми. Коли ми зневажаємо нашими екосистемами, нам стає все важче забезпечити себе водою, необхідною для життя і процвітання. Рішення з урахуванням природних факторів допоможуть вирішити багато проблем, пов’язаних з водою. Необхідно розвивати “зелену” інфраструктуру та узгодити її з “сірою” інфраструктурою, де це можливо. Посадка нових лісів, повторне підключення річок до заплав і відновлення водно-болотних угідь допоможуть привести до балансу водного циклу, покращити здоров’я людей і забезпечити їм засоби існування.

Вам не подобається старий ремонт у ванній кімнаті і якість води з водопровідного крана?  Можливо, все не так погано, особливо якщо подивитися, як на інших кінцях Землі деякі збирають воду з калюж і миються в стічних канавах.

Прання одягу в Дацці, Бангладеш. Від бруду на березі немає живого місця

Жінка пере одяг в річці.  Коломбо, Шрі-Ланка

Ваша ванна кімната здається маленькою а ремонт в ній застарілим?

У Панамі деякі вмиваються вранці ось так

Прийняття душу зі стічної канави в Індії

  Мийка посуду, прання одягу на північ від Срінагара

Період 2005-2015 рр.  був оголошений Міжнародним десятиріччям дій «Вода для життя».  Це мало нагадати всім жителям Землі про величезну важливість води для підтримки життя на нашій планеті.  

Хлопчик збирає воду для пиття з калюж

Продавець овочів набрав води в річці, щоб обприскати свої продукти перед початком торгівлі, Індія

З якоїсь труби в Хайдарабад, Індія тече якась вода.  Місцеві набирають її додому, носити воду відрами і каністрами вгору - не так-то просто

У 2006 році у близько 1.1 млрд. людей не було безпечної питної води, а від від повеней і засух загинуло більше людей, ніж від інших стихійних лих. 

На південь від Янгона, М'янма набирають воду для пиття та для домашніх нужд з озера з лататтям 

Развоз питної води по трущобах Калькутти. За нею - питною водою - величезна черга

Развоз питної води по домівках в Панамі

Відомо, що 70% поверхні Землі вкрито водою, але з приблизно 1,4 мільярда квадратних кілометрів води - 97,5% солона і тільки 2,5% всього обсягу води доводиться на прісні поверхневі води (річки, струмки, озера, болота). 

З приблизно 35 мільйонів квадратних кілометрів прісної води більша частина - 24,4 мільйона квадратних кілометрів - замкнена в льодовиках, льодах, вічній мерзлоті.  10,7 мільйона квадратних кілометрів приховані під землею. На частку річок Землі залишається тільки 0,002 мільйона квадратних кілометрів прісної води або 0,01% від всіх її запасів у всіх формах. 

Головне джерело всієї прісної води - океани, з яких щорічно випаровується приблизно 500 тисяч квадратних кілометрів води (72 тисячі - з водної поверхні суші).  80% всіх опадів випадає назад в океани. 

Ресурси прісної води на Землі розподіляються вкрай нерівномірно.  85% населення Землі - жителі переважно посушливої частині планети.

У ХХ столітті населення земної кулі зросло в три рази. За цей же період споживання прісної води збільшилася в сім разів, в тому числі на комунально-питні потреби - в 13 разів. 

За даними ООН, в даний час дефіцит водних ресурсів зачіпає більше 40% людей в світі, доступу до чистої води позбавлені 783 мільйона жителів планети.  До середини ХXI століття чисельність тих, хто живе при постійному браку води перевищить 4 мільярди чоловік.

22 березня є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для навколишнього середовища і розвитку суспільства. Всесвітній День Води має привернути увагу до необхідності покращення якості води, підтримання здорових екосистем, підвищити екологічну свідомість і культури громадян.

Всі ми живемо «внизу за течією» і тому захист та збереження води – це відповідальність кожного із нас! Процвітання майбутніх поколінь залежить від цього дорогоцінного ресурсу – чистої води!