Коріння дерев в комунікаціях міста

Коріння дерев в комунікаціях міста

Труби вуличної каналізації знаходяться в постійному контакті з кореневими системами дерев. Згодом, коріння пробиває будь-яку перешкоду: асфальт, бетон, каміння. Що стосується труб, то в місцях з'єднувальних стиків вони особливо уразливі. Потрапляючи в просвіт труби, який з роками неминуче з'являється, корені повільно, але вірно обплутують всю поверхню каналізації зсередини і зовні, як павутина. У старих каналізаційних системах, зарості коренів набувають таких масштабів, що геть забивають трубу і блокують роботу всієї каналізаційної мережі. Виникає засмічення, причина якого на момент робіт невідома. Робітники водоканалу починають усувати його стандартними способами, але звичні дії не здатні вимити корені, адже вони міцно тримаються один за одного і за трубу.

Така ситуація не оминула і каналізаційний колектор по вул. Молокова, 62, де дерева посаджені безпосередньо на мережі каналізації і корені яких пробралися в труби. Обладнання для прочистки засмічення, при спробі пробити "кореневий ком", може потрапити в пастку і вже назад його вирвати буде неможливо, а при фізичних зусиллях можна зламати трубу, або порвати шланг і назавжди залишити дане обладнання в каналізації. В зв’язку з цим, робітниками водоканалу декілька днів проводились дії по відрізанню коренів, які проросли в трубу від кореневої системи дерева, та видалялись по можливості із труби. Роботи були ускладнені погодними умовами. Але ці дії будуть лише тимчасовим усуненням проблеми, повторення подібної неприємності буде лише питанням часу, тому що в каналізаційних трубах знаходяться волога і тепло, до яких неминуче будуть знов і знов тягнутися корені дерев.

Тому, на майбутнє, якщо вам потрібно посадити дерево поблизу мереж водопроводу та каналізації, вибирайте невеликі повільно зростаючі види або різновиди з менш агресивною кореневою системою, і пересаджуйте їх перш, ніж вони стануть занадто великими для призначеної їм ділянки. Не існує безпечних дерев, але при виборі невеликих повільно зростаючих видів, комунікації нашого з вами міста будуть у більшій безпеці від проникнення коренів.