До уваги споживачів послуг з водопостачання та водовідведення!

До уваги споживачів послуг з водопостачання та водовідведення!

1 травня 2019 року набув чинності  Закон України «Про житлово-комунальні послуги» {Із змінами, внесеними згідно із Законом № 2454-VIII від 07.06.2018}.

Що змінює новий закон:

1. Вводиться нарахування пені за прострочення платежів (п.10 ч.2 ст.7; п.2 ч.4 ст.7; ч.1 ст.26). Боржникам за комунальні послуги буде нараховуватися пеня з першого дня заборгованості з 20-го числа місяця, наступного за розрахунковим.

Стаття 26. Відповідальність за неналежне виконання договору. У разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги. Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.

2. Вводиться дозвіл на відключення комунальної послуги за борги (п.5 ст.8, п.3 ст.29). Закон передбачає право виконавця комунальної послуги обмежити (припинити) її надання конкретному споживачеві в багатоквартирному будинку.

Стаття 29. Порядок доступу до житла, іншого об’єкта нерухомого майна споживача. Відмова споживача надати доступ виконавцю комунальної послуги до належних споживачу приміщень у випадках, передбачених частиною першою цієї статті, є підставою для припинення надання споживачеві відповідної комунальної послуги. Після надання споживачем такого доступу надання послуги відновлюється.

Нарахування пені у зв’язку з заборгованістю абонентів – ініціатива не підприємства, а вимога ст.26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Зазначимо, що законодавством не передбачено граничної суми боргу, згідно якої підприємство може подавати на абонента до суду. Це рішення як і раніше приймається на розсуд постачальника послуг. При цьому у судовому порядку з боржника стягуватимуться не тільки борг та сума нарахованої пені, а і всі судові витрати.

Нагадаємо, що на даний час заборгованість абонентів КП«ПМВК» складає більш ніж 7 млн.грн.

 

Адміністрація КП «ПМВК»